Želite li gramofonsko srce sa ilustrovanom istorijom hip hopa?

#HipHop #KanjeVest #TupakŠakur #KanyeWest

turntable-hip-hop-1.jpg

Svaki muzički žanr ima svoj tok razvoja, gdje svaka nova generacija pokušava da nadmaši prethodnike.

Ni u jednom drugom muzičkom žanru to nije toliko jasno definisano kao u hip hopu, gdje postoje dobronamjerne borbe (bifovi, betlovi, kako god želite da ih nazovete), bijesne borbe, nostalgične posvete i gostovanja u pjesmama koja su tu da spoje repere iz različitih područja, gradova i stilova (skoro ste imali prilike čitati i o par primjera gdje su američki reperi obradili pjesme naših muzičara, što vas je sigurno podstaklo da pomislite kako… i zašto… i, opet, kako?!).

Još od najranijih dana hip hopa, formirale su se grupe i savezi, a oni su osnivali svoje muzičke etikete i gradili medijska carstva zajedno, te tako definisali zvuk svojih regija.

U centru toga svega je bila i muzička oprema koju su koristili. Osnivači hip hopa, poput Kool DJ Herca, prepravljali su konzumerističke mašine za reprodukciju zvuka (tada je to bio gramofon, a oni su bili originalni hipsteri) i od njih stvorili ono što postaje instrument za sebe.

Odajući počast tom skromnom početku, HIP HOP LOVE BLUEPRINT dizajnerske kuće Dorothy predstavlja istoriju hip hopa iscrtanu na dijagramu matične ploče klasičnog gramofona.

Ova mapa spaja više od 700 najznačajnijih izvođača, od Keba Kaloveja (Cab Calloway) i Džila Skot Herona (Gil Scott-Heron), preko pomenutog Herca, pa sve do heroja zlatnog doba hip hopa – Run DMC, Rakim, Public Enemy, Dr. Dre, andergraund izvođača, kao i velikih zvijezda, a i svih onih između toga.

Na mapi su se našle i zvijezde današnjice, Kendrik Lamar (Kendrik Lamar), Drejk (Drake), Jay Z, Kanje Vest (Kanye West), a ona ne bi bila kompletna bez najvećih ikona, kakvi su Biggie Smalls i Tupak Šakur (Tupac Shakur).

U suštini, ukoliko ste čuli za njih, vjerovatno se nalaze na ovoj ilustraciji, koja zaista izgleda impresivno. Ukoliko poznajete nekog okorjelog fana hip hopa koji uskoro slavi rođendan, ovo je definitivno pravi poklon za njega ili nju.

Fotografije: Hip Hop Love Blueprint

Izvor: Openculture.com

Izvor: Bosonoga

Želite i vi da pišete za Crnu Goru? Javite nam se!