Svi Eminemovi direktni udari na političare

#HilariKlinton #DonaldTrump #PolitičkiStav #NeobjavljenaPjesma

Eminem.jpg

Društvenim mrežama širom SAD ovih dana vlada samo jedan video – onaj u kojem Eminem izvodi freestyle (koji i nije baš freestyle, ali nema veze) o predsjedniku Trampu (Donald Trump). Treba li i pomenuti da je video, snimljen povodom dodjele BET nagrada, prepun oštrih kritika na račun aktuelnog stanara Bijele kuće?

“Any fan of mine who’s a supporter of his, I’m drawing in the sand a line, you’re either for or against”, stih je koji najjasnije opisuje cijeli taj nastup.

Direktni politički stavovi nisu novost za najpopularnijeg repera, jer se oni često provlače kroz njegove radove. Magazin NME napravio je kratki pregled Eminemovih najžešćih političkih istupa, kao podsjetnik na to da “posveta” Trampu nije prvi put da Slim Shady krajnje otvoreno govori šta misli o najmoćnijim ljudima svjetske političke scene.

2002: Napad na Ustav SAD

Na albumu “The Eminem Show”, danas već kultnom, našla se pjesma “White America”, u kojoj se Eminem bavi svojom neprestanom borbom sa cenzurom. Nakon što je došao do slave, mnogi protivnici rep kulture pokušali su da ga ućutkaju, a Enimen je čak bio i predmet saslušanja pred Kongresom.

“White America” je jedna od prvih pjesama u kojima se vrlo neposredno dohvatio politike, ali spot za nju ide i dalje od toga. U njemu, nacrtana Slim Shady verzija cijepa Ustav u djeliće, potvrđujući svoju poziciju državnog neprijatelja.

2004: Napad na Džordža V. Buša

Nasljednik albuma “The Eminem Show” bio je “Encore”, koji je stigao u vrijeme početka drugog mandata Džordža V. Buša (George W. Bush). Eminemovi stavovi protiv rata u Iraku su tada bili sve sem suptilno izrečenih.

Reper se našao u problemu i godinu dana ranije, kada je postao predmet istrage Tajne službe. Razlog? Neobjavljena pjesma koja je sadržavala stih “I don’t rap for dead presidents, I’d rather see the president dead”. Istraga se vodila u pravcu prijetnje po bezbjednost predsjednika, ali nije dala nikakav konkretan rezultat.

2012: Podrška Obami

Da je Obama bio politički miljenik skoro svih liberalno orijentisanih poznatih ličnosti u SAD, poznato je svima. Eminem nikada nije bio među najglasnijima u podršci prvom tamnoputom predsjedniku, vjerovatno jer je smatrao da nije njegovo da bude u prvim redovima, ali je u intervjuu iz 2012. godine vrlo otvoreno iznio svoj vrlo pozitivni stav o njemu.

Obama je uzvratio kompliment 2014, kada je izašla vijest da je slušao stvar “Lose Yourself” kako bi se “naložio” pred svoj govor na Nacionalnoj konvenciji Demokratske stranke.

2015: Prozivke Trampa i Klinton

Aktuelni antitrampovski freestyle nije prvi u kojem je Shady iskazao svoje nezadovoljstvo Trampom. Ono je bilo jasno još prošle godine, kada je u radijskom nastupu iznio negativan stav i o njemu, kao kandidatu Republikanske stranke, i o njegovoj suparnici sa druge strane političkog spektra, Hilari Klinton (Hillary Clinton).

Tada je Eminem, između ostalog, rekao kako je bio “jeben više” od budućeg predsjednika, a stihom “I promise to wipe my server clean if you face subpoenas” potkačio je Klinton zbog poznate kontroverze oko ugrožavanja bezbjednosti e-mail komunikacije.

2016: Predskazanje Trampovog uspona

U kontroverznom snimku “Campaign Speech”, Eminem predviđa mračnu budućnost američkog društva. Nazivajući budućeg predsjednika “fuckin’ loose cannon who’s blunt with his hand on the button” i upozoravajući na opasnost izbora nekoga “who doesn’t have to answer to no one”, možda je zaista predvidio Trampovu pobjedu – barem sa ove tačke gledišta izgleda tako.

Sam snimak – negdje između pjesme i freestyle istupa – koncipiran je kao konfuzna manija, u skladu sa tada aktuelnom izbornom kampanjom.

2017: Povici “jebeš Trampa” na koncertu

Iako ovogodišnji festival u Reding i Lidsu nije bio uživo prenošen, Eminem je iskoristio priliku da iskaže svoj politički stav. Bio je on jasan već na majici sa natpisom “FACK TRUMP”, ali se Slim svakako obratio publici.

“Neću sad stajati ovdje i iskoristiti ovaj jebeni stejdž kao neku vrstu platforme za političke stavove i ta sranja, i ne želim da izazovem nikakve kontroverze, tako da neću pominjati ničija imena”, rekao je, pa onda odmah samog sebe pobio, “ali ovog jebenog Donalda Trampa ne mogu da podnesem.”

Naslovna fotografija: promo

Izvor: Bosonoga

Želite i vi da pišete za Crnu Goru? Javite nam se!