Da li su Met Dejmon i Rasel Krou pomogli u zataškavanju zlodjela Harvija Vajnstina?

#GvinetPaltrou #RaselKrou #TheNewYorkTimes #AngelinaJolie

Met-Dejmon.jpg

Slučaj Vajnstin (Harvey Weinstein) ne prestaje da trese Holivud i skoro da je jedina tema o kojoj se u ovim krugovima već danima govori. I ne čudi, jer se svako malo pojavljuju nove bombastične informacije, a među posljednjima su navodi da su Met Dejmon (Matt Damon) i Rasel Krou (Russel Crowe) pomogli da se zataška članak o Vajnstinovim zlodjelima još davne 2004. godine.

Na jednoj strani ove priče je Šeron Veksman (Sharon Waxman), bivša novinarka lista The New York Times, koji je javnosti nedavno i otkrio mračnu Vajnstinovu stranu. Veksman tvrdi da je ona na sličnom istraživanju radila još 2004. godine, ali su njen članak tada cenzurisali urednici. Ona vjeruje da je to bio rezultat pritisaka da se potpuna istina ne objavi, a među onima koji su uticali na to su, navodno, bili proslavljeni glumci Dejmon i Krou.

Veksman je svojim kolegama rekla kako su, između ostalog, njih dvojica zvali nju lično, kako bi garantovali za Fabricija Lombarda (Fabrizio Lombardo), šefa italijanskog ogranka studija Miramax, na čijem čelu je tada bio Vajnstin. Veksmanino istraživanje je vodila ka tome da upravo Lombardo dovodi djevojke Vajnstinu.

Ovakve riječi su izazvale burnu reakciju, a u nevjerici su ostale i pojedine kolege “optuženih” glumaca. Međutim, u razgovoru za magazin Deadline, Dejmon je negirao da je učinio tako nešto.

Prema njegovim riječima, Vajnstin ga je nazvao i rekao mu kako Times radi na priči koja ima za cilj da oblati Lombara. Ne ulazeći u detalje o kakvoj se priči radi, Vajnstin je, navodno, zamolio Dejmona samo da nazove Veksman i kaže joj svoje iskustvo u radu sa njim, koje je bilo pozitivno, kako bi ponudio drugu perspektivu o njemu.

I Dejmon je, kako kaže, upravo to i učinio, ne pitajući Veksman šta je tačno tema njenog članka, ne znajući da ima ikakve veze sa seksualnim zlostavljanjem i samim Vajnstinom. Novinarki je ispričao svoje pozitivno iskustvo u radu sa Lombardom i završio razgovor za manje od jedne minute.

Harvi Vajnstin (Foto: Denis Makarenko / Shutterstock.com)

“To je bilo sve i bio sam veoma iznenađen kada sam vidio da se ta priča ponovo zavrtjela. Nikada nisam regrutovan da uradim bilo šta. Mi garantujemo jedni za druge stalno, a moje riječi nisu čak ni ušle u objavljeni članak”, objašnjenje je koje je ponudio Dejmon.

Svjetski poznat glumac – koji je za ulogu u Miramax-ovom “Dobrom Vilu Hantingu” (“Good Will Hunting”) dobio Oskara, a sa Vajnstinom sarađivao i na mnogim drugim projektima – podvukao je da, kao otac četiri kćerke, nikada ne bi svjesno učestvovao u zataškavanju priče o seksualnom zlostavljanju.

Iako se Krou još nije zvanično oglasio, Dejmon pretpostavlja da je u pitanju bila slična situacija – Vajnstinova molba da i on ispriča svoje lijepo iskustvo saradnje sa Lombardom.

Paralelno sa grananjem priče o višedecenijskim zlodjelima jednog od najmoćnijih ljudi Holivuda i njenom skrivanju od javnosti, raste i broj osoba koje izlaze sa svojim iskustvima, ali i broj djela koja se Vajnstinu stavljaju na teret. Uz već desetine slučajeva nagovaranja na seksualni čin i prijetnji urušavanjem karijere u slučaju odbijanja, zatim pojavljivanja bez odjeće pred saradnicama, masturbiranja pred njima i neprikladnog dodirivanja, mediji su došli i do informacija o najmanje tri slučaja silovanja primoravanjem na primanje ili pružanje oralnog seksa.

Magazin Variety je sačinio spisak od 22 osobe koje su do sada iznijele svoja iskustva – od nepristojnih ponuda i nagovaranja sa kojima su se susrele Ešli Džad (Ashley Judd), Gvinet Paltrou (Gwyneth Paltrow) i Andželina Džoli (Angelina Jolie), pa do silovanja glumice i rediteljke Asje Arđento (Asia Argento).

Naslovna fotografija: Tinseltown / Shutterstock.com

Izvor: Bosonoga

Želite i vi da pišete za Crnu Goru? Javite nam se!