Fotograf je dobio spor: Epilog u slučaju majmuna koji je napravio selfi

#Fotograf #Majmun

Fotograf Dejvid Slejter koji je ranije objavio da je na ivici bankrota zbog selfija majmuna, dobio je sudsku presudu posle dvije godine borbe sa udruženjima za zaštitu prava životinja, prenosi BBC.

Makaki majmun pod imenom Naruto snimio je svoj portret u indonezijskoj džungli 2011. godine kad je uzeo kameru koja je pripadala fotografu Dejvidu Slejteru. Američki sudija rekao je da se zaštita autorskih prava ne može odnositi na majmune, ali su u PETI, organizaciji za zaštitu prava životinja smatrali da bi životinja trebalo da ima neke koristi od tog snimka. PETA je uložila žalbu kad je ,,slučaj majmun“ odbačen, ali Slejter se usaglasio s tim da donira četvrtinu budućih prihoda, prenosi 24sata.hr.

U zajedničkoj izjavi PETE i Slejtera navodi se da će fotograf dati četvrtinu zarade od prodaje selfija majmuna registrovanim organizacijama za ,,za zaštitu i dobrobit Narutovog staništa”. Slučaj je nazvan ,,Naruto protiv Davida Slejtera”, ali i majmunov identitet je sporan. PETA tvrdi da je riječ o ženki Naruto, a Slejter kaže da se radi o drugom majmunu, mužjaku makakija.

Sporna fotografija postala je veoma popularna i fotograf je zaradio nekoliko hiljada funti kojim je pokrio troškove puta u Indoneziju, ali je prije tri godine postala predmet spora o autorskim pravima jer je Slejter zatražio da prestane korišćenje fotografija bez njegove dozvole. PETA je 2015. godine podnijela tužbu kojom su tvrdili da autorska prava pripadaju majmunu dok je sud 2016. godine donio odluku u kojoj se navodi da životinje ne mogu biti vlasnici autorskih prava. Sud je presudio u Slejterovu koristi posle dvogodišnje pravne bitke.

Želite i vi da pišete za Crnu Goru? Javite nam se!

Pročitajte danas...

Ostavite odgovor