Pjesnikinja Alison Hedž Kok u Američkom uglu 13. septembra

#Citywalk #AlisonHedžKok

AAHC.jpg “ />

Američka pjesnikinja Alison Hedž Kok boraviće u Američkom uglu, govoriti svoju poeziju i razgovarati sa publikom. Druženje je zakazano za 13. septembar sa početkom u 19h. Moderatorka ovog programa biće profesorka američke književnosti, dr Aleksandra Nikčević Batrićević.

Više o gošći:

Alison Adel Hedžkok rođena je u Amarilu u Teksasu, 1958. godine, a odrasla je u Sjevernoj Karolini, Kanadi i oblasti Velike ravnice. U ranim tinejdžerskim danima, napušta srednju školu i odlazi da radi na polju duvana i u fabrici. Vanredno završava srednju školu sa šesnaest godina i upisuje studije fotografije i tradicionalne umjetnosti na Državnom univerzitetu Sjeverne Karoline. Dobitnica je nagrade Instituta za Američko Indijansku umjetnost, nakon čega upisuje magistarske studije na koledžu u Vermontu.

Zbog svog miješanog porijekla najčešće teme kojima se bavi u svojim radovima odnose se na pitanja kulture, predrasuda, prava Indijanaca, zaštite životne sredine, zlostavljanja i rada. Autorka je pet zbirki poezije među kojima su višestruko nagrađivane Burn (2015); Streaming (2014); Blood Run (2007). Pored poezije objavila je i memoarsku Rock, Ghost, Willow, Deer: A Story of Survival, priču u kojoj govori o svom porijeklu i odrastanju sa majkom koja boluje od šizofrenije, kao i o svojim problemima sa zavisnošću i nasiljem u porodici.

Hedž Kok, kao književna aktivistkina sarađuje sa mladim zatvorenicima, indijanskom omladinom i starima. Osnivačica je godišnjeg programa Sandhill Crane Migration Literary Retreat i književnog festivala u Nebraski.

Dobitnica je brojnih odlikovanja, među kojima je najvažnija prestižna godišnjua Nacionalna nagrada za književnost za prvu zbirku Dog Road Woman kao i nagrada King-Chávez-Parks, nagrada za izvrsnost u književnoj umjetnosti gradonačelnika Sju Folsa i nagrada za Nacionalnog mentora godine.

Radila je na Univerzitetu Nebraske i Naropa na magistarskim programima, kao i na Univerzitetu Havaja u Manoi. Osnivačica je magistarskog programa za pisce i izdavače na Koledžu u Vermontu. Trenutno predaje na Univerzitetu Kalifornije u Riversajdu.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Želite i vi da pišete za Crnu Goru? Javite nam se!

Pročitajte danas...

Ostavite odgovor