Devet drugačijih horor filmova (i onih koji se takvima osjećaju) koje treba da pogledate baš danas

#DžoniDep #RobertDeNiro #KrisHemsvort #HororFilm

Vještica.jpg

Petak 13. sa sobom nosi mnogo predrasuda, ali i jedan veliki izgovor da gledate horora koliko vam srce želi.

Mali problem sa hororima je taj što se često svode na istu stvar – krv, nasilje i onu jednu manje inteligentnu djevojku (u najčešćem slučaju plave kose) koja uvijek ide da provjeri šta se to čuje u podrumu.

Da vam ne bi ovaj petak 13. ličio na svaki drugi, spremili smo listu devet (jer parni brojevi su za neke druge petkove) malo drugačijih horor filmova.

Koliba u šumi (The Cabin in the Woods, 2012)

Režija: Dru Godar (Drew Goddard)
Uloge: Kristen Konoli (Kristen Conolly), Kris Hemsvort (Chris Hemsworth), Ana Hačison (Anna Hutchison)

Da se ogradimo na samom početku, “Cabin in the Woods” se po mnogo čemu ne razlikuje od tipičnog horora – ima i dežurnu plavušu o čijoj inteligenciji prosudite sami.

Na prvi pogled, čak nema tipičnijeg horora od ovog. Grupa prijatelja odlazi za vikend u napuštenu brvnaru u šumi. Kako to obično biva, nemaju mogućnost komunikacije sa ostatkom svijeta, jer nema telefonskog signala, i u jednom trenutku neko ili nešto počne da ih ubija jedno po jedno.

Drugačije u ovom filmu je ono što se nalazi iza tog nekoga ili nečega što ih ubija, dajući čitavom ostvarenju drugačiji ton.

Vještica (The Witch, 2015)

Režija: Robert Egers (Robert Eggers)
Uloge: Anja Tejlor-Džoj (Anya Taylor-Joy), Ralf Inson (Ralph Ineson) i Kejt Diki (Kate Dickie)

Sljedeći na ovoj listi je film “Vještica” (The Witch) i on je zaista drugačiji od bilo kod drugog horora.

Sigurno se pitate šta je to toliko drugačije? Odgovor je jednostavan – radi se o veoma kvalitetnom filmu! “Vještica” je prvenstveno dobro realizovan projekat. Vizuelno je zapanjujuć, atmosferski napet, glumački solidan i dramaturški korektan.

Radnja je smještena u 1630. godinu, gdje Vilijem i Ketrin pokušavaju da vode život jednostavnih i pobožnih hrišćana sa svoje petoro djece. Međutim, kada im nestane novorođeno dijete i usjevi propadnu, članovi porodice se okrenu jedni protiv drugih.

Želite i vi da pišete za Crnu Goru? Javite nam se!